Medical Costs

Πληθωρισμός τιμών καταναλωτή, ανά είδος αγαθού ή υπηρεσίας (2000-2022)

Πληθωρισμός τιμών καταναλωτή, ανά είδος αγαθού ή υπηρεσίας (2000-2022)

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρέχει μια σταθερή ένδειξη για το πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει την οικονομία. Αυτός ο μεγάλος αριθμός εικόνας είναι χρήσιμος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν τον πληθωρισμό στην οθόνη του ταμείου ή του ταμείου.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα, οι καταναλωτές των ΗΠΑ έχουν δει μια απόκλιση των κινήσεων των τιμών σε διάφορες κατηγορίες. Πουθενά δεν φαίνεται καλύτερα αυτό από αυτό το διάγραμμα που έχει σκεφτεί ο Mark J. Perry του AEI. Μερικές φορές αναφέρεται ως ο «χάρτης του αιώνα» επειδή παρέχει ένα τόσο σαφές και εντυπωσιακό σημείο εκκίνησης για να συζητήσουμε έναν αριθμό οικονομικών δυνάμεων.

Το βασικό στοιχείο είναι ότι πολλά καταναλωτικά αγαθά -ιδιαίτερα αυτά που ανατέθηκαν εύκολα σε εξωτερικούς συνεργάτες- είδαν μειώσεις τιμών, ενώ οι βασικές κατηγορίες «μη εμπορεύσιμων» σημείωσαν τεράστιες αυξήσεις. Θα εξετάσουμε και τις δύο καταστάσεις με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω.

Race to the High: Inflation in Healthcare and Training

Από τις αρχές αυτού του αιώνα, δύο τύποι βασικών κατηγοριών βαδίζουν σταθερά ανοδικά σε τιμές: η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Η Αμερική έχει ένα καλά τεκμηριωμένο ζήτημα «ιατρικού πληθωρισμού». Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το κόστος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζει να αυξάνεται, όπως το αυξανόμενο κόστος εργασίας, η γήρανση του πληθυσμού, η καλύτερη τεχνολογία και ο ιατρικός τουρισμός. Η τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων και των νοσοκομειακών υπηρεσιών συμβάλλουν επίσης σημαντικά στις αυξήσεις. Όπως έχει δηλώσει διπλωματικά ο Barry Ritholtz, «οι δυνάμεις της αγοράς δεν λειτουργούν πολύ καλά σε αυτόν τον κλάδο».

Το αυξανόμενο ιατρικό κόστος έχει σοβαρές συνέπειες για τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισοί Αμερικανοί έχουν πλέον ιατρικό χρέος, με την πλειονότητα να χρωστάει 1.000 δολάρια ή περισσότερα.

Επίσης κοντά στην κορυφή του διαγράμματος βρίσκονται κατηγορίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση. Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, τα δίδακτρα παρακολουθούσαν χονδρικά τον πληθωρισμό, αλλά αυτό άρχισε να αλλάζει στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Από τότε, τα δίδακτρα έχουν αυξηθεί συνεχώς. Από το 2000, οι τιμές των διδάκτρων έχουν αυξηθεί κατά 178% και τα σχολικά βιβλία έχουν εκτιναχθεί κατά 162%.

Ως συνήθως, οι φοιτητές χαμηλού εισοδήματος επηρεάζονται δυσανάλογα από την αύξηση των διδάκτρων. Οι επιχορηγήσεις Pell τώρα καλύπτουν πολύ μικρότερο μέρος των διδάκτρων από ό,τι στο παρελθόν, και η πλειονότητα των πολιτειών έχουν περικόψει τη χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια.

Παγκοσμιοποίηση: Μια ιστορία τηλεοράσεων και παιχνιδιών

Παρόλο που τα βασικά στοιχεία όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη έχουν εκτοξευθεί, δεν είναι όλα άσχημα νέα. Οι καταναλωτές έχουν δει τις τιμές ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών να μειώνονται δραματικά.

Οι τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης αποτελούσαν ένα μεγάλο εισιτήριο. Στην αλλαγή του αιώνα, μια τηλεόραση επίπεδης οθόνης θα κόστιζε περίπου το 17% του μέσου εισοδήματος της εποχής (42.148 $). Στις αρχές όμως, οι τιμές άρχισαν να πέφτουν γρήγορα. Σήμερα, μια νέα τηλεόραση θα κοστίζει λιγότερο από το 1% του μέσου εισοδήματος των ΗΠΑ (54.132 $).

Ομοίως, οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και το λογισμικό έχουν γίνει φθηνότερα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα παιχνίδια είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όχι μόνο τα περισσότερα παιχνίδια κατασκευάζονται στο εξωτερικό, αλλά η πρόταση αξίας έχει αλλάξει καθώς τα παιδιά έχουν νέες ψηφιακές επιλογές για να διασκεδάσουν.

Σε μακροπρόθεσμη προοπτική, είδη όπως είδη ένδυσης και οικιακά έπιπλα παρέμειναν σχετικά σταθερά σε τιμές, ακόμη και μετά την πιο πρόσφατη περίοδο πληθωρισμού.